top of page

WIE ZIJN WIJ

MYLO FREEMAN

 

Schrijver, illustrator en ondernemer

In de prentenboeken van Mylo Freeman zul je als hoofdpersonen vooral niet-blanke kinderen tegenkomen. Waarom eigenlijk?

Een aantal jaren geleden vertelde iemand Mylo over een kleine surinaams meisje genaamd Jahkini. Jahkini kreeg de rol van prinses toebedeeld in een schooltoneelstuk, maar zij weigerde pertinent. 'Er bestaan toch helemaal geen zwarte prinsesjes?', was haar antwoord. Nadat Mylo dit verhaal hoorde, besloot zij hier meteen iets mee te doen. Er moest een prentenboek komen over een zwart prinsesje! Dat werd prinses Arabella , een donker prinsje met een sterke wil. Er zijn inmiddels 4 boeken verschenen over dit eigenwijze prinsesje. Ook is er een muzikaaltheaterstuk over Arabella gemaakt door Marielle van Sauers en uitgevoerd door theatergezelschap 'de Lange Mannen'.

In de prentenboekenwereld is er nog genoeg ruimte voor boeken met kinderen van een andere etnische achtergrond. Een uitgelezen kans voor blanke en niet-blanke kinderen om zich met elkaar te indentificeren!

Schrijver van kinderfilms, kinderboeken, theatervoorstellingen, illustrator en ondernemer

Glynis Terborg is cultureel ondernemer met een eigen bedrijf genaamd Glynis Creations dat gespecialiseerd is in het maken en bedenken van educatieve producten voor kinderen. Van boeken tot workshops en van muziek- tot theater- en kunstprojecten. 

 

Zij is verder bekend als illustrator en auteur van het kinderboek ‘Max en zijn koffer’. “Dit boek werd geboren vanuit de behoefte die ik als kind (opgroeiend in Brabant met een Surinaamse achtergrond) had aan voor mij herkenbare verhalen.” Zij schreef vanuit diezelfde behoefte de kinderfilm ‘Oma is gek!’. Deze werd uitgezonden bij Z@pp, verkocht aan Arte en is genomineerd voor diverse prijzen waaronder de prestigieuze Prix Jeunesse International en de Cinekid Kinderkast Publieksprijs. Theater, film, schilderkunst: er zijn weinig kunstvormen waar zij zich niet aan waagt. Gemene deler in haar werk zijn altijd bewustwording, eigenheid en empowerment.

Psycholoog, ondernemer en sinds 2005 initiatiefnemer van het kinderboekenfeest in Amsterdam Zuidoost

In de afgelopen decennia heeft Joan gewerkt als begeleider/diagnosticus met kinderen met leer- en gedragsproblemen, beleidsmedewerker onderwijsinhoud en manager kinderopvang en voorschool (vve).

 

Daarnaast heeft zij een voorliefde voor kinderboeken hetgeen blijkt uit de verschillende kinderboekenfeesten die zij de afgelopen jaren heeft geïnitieerd met als doel kinderen in een prachtige ambiance te stimuleren om (meer) te gaan lezen.

GLYNIS TERBORG

 

JOAN WINDZAK

 

Prins Mimoen en prinses Arabella

Stichting 3 streeft naar meer diversiteit in kinderboeken. Stichting 3 belicht verhalen die vertelt worden vanuit een nieuw perspectief.  

 

 

LIEDJE MAX EN ZIJN KOFFER

GEZONGEN DOOR GLYNIS TERBORG

GECOMPONEERD DOOR ERIC NESLO

Stichting 3 is opgericht door drie vrouwen. Mylo Freeman, Joan Windzak en Glynis Terborg. Wat ze samenbrengt is dat ze alledrie lezen, kinderen en harmonie zeer belangrijk vinden. 

bottom of page